perjantai 29. huhtikuuta 2022

30.04.22 La Venäläisten vankina

 

Venäläisten vankina viikkoja virunut Nikita kertoo BBC:lle kylmääviä yksityiskohtia kokemastaan kidutuksesta

Ukrainalaista Nikita Horbania pidettiin vankilassa Venäjän Kurskissa kolme viikkoa.

Kunnallinen työntekijä kaivaa esiin talon pihalle haudatun tapetun siviilin ruumista Andriivkan kylässä. Venäläisjoukot vangitsivat Nikita Horbanin samassa kylässä ja veivät vankilaan Venäjälle. 

29.4. 23:38

UKRAINALAINEN Nikita Horban jäi venäläisjoukkojen vangiksi maaliskuun alussa. Venäläiset kiduttivat Horbania ja kuljettivat hänet vankilaan Venäjälle Kurskiin.

31-vuotias Horban on kertonut kokemuksistaan BBC:lle Zaporizzjan kaupungissa sijaitsevassa sairaalassa, jonne hänet tuotiin hoitoon sen jälkeen, kun venäläisjoukot kuljettivat hänet takaisin Ukrainaan osana vanginvaihtoa huhtikuun loppupuolella.

Kiovalaisen sairaalan laboratorioassistenttina työskentelevä Horban asui Andriivkan kylässä, joka sijaitsee pääkaupungin länsipuolella.

Kun venäläiset tulivat kylään, Horban piileskeli kellarissa puutarhansa alla yhdessä vaimonsa, viisivuotiaan poikansa ja isänsä Sashan sekä tämän vaimon kanssa.

Venäläisjoukot tulivat taloon ja vetivät miehet pois kellarista. Horban kertoo, että sotilaat hakkasivat heitä.

– Siellä ammuttiin, kylän ihmisiä tapettiin, se oli kauhistuttavaa, Horban sanoo BBC:lle.

Heidän silmänsä sidottiin ja heidät vietiin kentälle, jossa heitä kidutettiin. Horban kertoo, että venäläiset muun muassa kiristivät jakoavaimen rystysen ympärille ja kääntelivät sitä, kunnes iho repesi auki.

Sotilaat myös ottivat miesten saappaat pois, täyttivät ne vedellä ja laittoivat ne takaisin jalkaan. Sen jälkeen vangit pakotettiin makaamaan kasvot maata vasten kentällä.

– Makasimme siinä kolmen tai neljän yön ajan sateen alla, kylmeten ja kylmeten, Horban sanoo.

Horban kertoo, että jossain vaiheessa lähelle alkoi iskeä kranaattitulta ja hän oli varma kuolemastaan.

Ukrainalaismiehet kantoivat ruumista pussissa Andriivkan kylässä huhtikuun 10. päivänä. 

Lopulta Horban, hänen isänsä Sasha ja muut vangit nostettiin maasta ja lastattiin kuorma-autoihin. Jossain vaiheessa heidät yhdistettiin toiseen vankiryhmään ja lastattiin helikoptereihin, mistä heidät siirrettiin edelleen rahtikoneisiin.

KONEEN laskeuduttua Venäjälle vangit vietiin säilöönottoleirille, jossa siteet heidän silmiltään otettiin viimein pois.

Horban näki viimein jalkansa, jotka olivat kylmyyden vaikutuksesta muuttuneet mustiksi ja niissä oli vakavia paleltumia. Kenttäsairaalassa hänen jalkansa sidottiin, mutta niitä ei muuten hoidettu.

Vangit kuljetettiin esitutkintavankila numero 1:een Venäjän Kurskin kaupungissa. Horban kertoo, että heidät pahoinpideltiin ja suljettiin selliin kymmenen muun vangin kanssa.

– Ensimmäisenä yönä tajusin, etten tuntenut jalkojani enkä hallinnut niitä lainkaan. Ja ne olivat alkaneet haista kamalilta, hän sanoi.

Vankilassa annettiin hyvin vähäistä hoitoa. Horban kertoo, että vankilan lääkäri oli sanonut hänelle, ettei hoito ollut häntä varten.

Horbanin mukaan vangit pakotettiin opettelemaan ulkoa isänmaallisia venäläisiä lauluja ja esittämään niitä vartijoille. Heitä kuulusteltiin kaksi tai kolme kertaa päivässä ja hakattiin.

Kolmen viikon jälkeen Horban siirrettiin lopulta sairaalaan ja hänen kaikki varpaansa amputoitiin.

Nainen siivoaa taloa venäläissotilaiden jättämistä tavaroista ja roskista Andriivkan kylässä 14. huhtikuuta. 

VIIKON sairaalassa oltuaan Horban lastattiin muiden vankien mukana rahtikoneisiin. Kone laskeutui Simferopoliin Krimille, mistä vangit kuljetettiin tyhjissä kuorma-autoissa vaihtopaikalle. Siellä venäläiset laskivat haavoittuneet miehet maantielle, kävelivät pois, ja ukrainalaiset sotilaat tulivat hakemaan heidät.

Horban ei tiennyt, oliko hänen perheensä elossa. Hän sai kuitenkin vaimonsa puhelimella kiinni ja tämä kertoi olevansa heidän poikansa kanssa Belgiassa turvassa. Horban myös siirrettiin myöhemmin Zaporizzjasta kiovalaiseen sairaalaan, jossa hän oli aiemmin työskennellyt.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshtuk vahvisti BBC:lle, että Horban oli ollut vankilassa Venäjällä. Vanginvaihdoista venäläisten kanssa neuvotteleva Vereshtshtuk sanoo, että vaihdossa Ukrainaan palasi monia pahasti loukkaantuneita ihmisiä.

– Oli selviä merkkejä kidutuksesta. Tarinat, joita he kertoivat meille, ovat kauheita, hän sanoi.

Varapääministeri Vereshtshukin mukaan venäläiset yrittivät vaihtaa siviilivankeja venäläisiin sotavankeihin, mikä on Geneven sopimuksen mukaan kiellettyä. Hänen mukaansa Venäjällä on lähes tuhat panttivankia vankiloissa Kurskissa, Brianskissa, Riazanissa ja Rostovissa.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti