sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

27.06.22 Ma Venäjä on jättänyt ensimmäistä kertaa

 Venäjän 100 miljoonan euron maksuerälle myönnetty kuukauden armonaika kului umpeen sunnuntaina.

Christophe Gateau
© Toimittanut Uusi SuomiChristophe Gateau

Venäjä on jättänyt ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen ulkomaanvelkaansa maksamatta, mikä käytännössä johtaa Venäjän katsomiseen maksukyvyttömäksi. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg .

Toukokuun 27. päivä erääntyneiden kahden eurobondin korkoerille myönnetty armonaika päättyi sunnuntaina. Venäjän maksuvaikeuksien taustalla ovat länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet, joilla Venäjä on pyritty sulkemaan ulos kansainvälisestä rahoitusjärjestelmästä.

Bloombergin mukaan Venäjä väittää siirtäneensä varat maksuja välittävälle Euroclearille , mutta rahojen jääneen jumiin. BBC kertoo, ettei Euroclear ole kertonut, onko maksu estetty, mutta maksunvälittäjä kertoi noudattavansa kaikkia pakotteita.

Korkoerän laiminlyöntiä on pidetty väistämättömänä, sillä Yhdysvallat esti 25. toukokuuta Venäjää käyttämästä jäädyttämiään varoja velkojen maksuun. Venäjä ilmoitti myöhemmin maksavansa velkansa ruplilla siitä huolimatta, että velkasopimukset velvoittavat pääosin maata maksamaan dollareilla tai euroilla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä ilmoitti maksaneensa viime viikolla muita korkoeriä ruplissa välttääkseen maksukyvyttömyyden.

Pakotteista huolimatta Venäjä on kertonut haluavansa maksaa velkansa ajallaan, sillä maksukyvyttömyyden on katsottu olevan isku maan arvovallalle. Bloomberg kertoo Venäjän talousministerin kommentoineen koko tilanteen olevan farssi.

Vaikka Venäjä ajautui laiminlyömään maksunsa, se ei kuitenkaan ole käytännössä maksukyvytön, sillä maalla olisi sekä maksuhalua että runsaasti varoja maksuihin. Venäjä on kertonut länsimaiden pyrkivän ajamaan maan keinotekoiseen maksukyvyttömyyteen.

Kansainväliset luottoluokituslaitokset eivät tällä hetkellä käsittele Venäjän tilannetta, joten velkojien on itse todettava maksukyvyttömyys. Käytännössä maksukyvyttömyys ei välttämättä vaikuttaisi Venäjään merkittävästi, sillä se on jo hyvin pitkälti suljettu kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta, eikä maalla ole akuuttia tarvetta lainata rahaa sen korkeiden öljy- ja kaasutulojen ansiosta.

Edellisen kerran Venäjä oli maksukyvyttömyyden partaalla Boris Jeltsinin presidenttikaudella vuonna 1998, ja ainoan kerran historiassaan se ajautui maksukyvyttömäksi vuonna 1918.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti