keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

30.06.22 To Mihin Suomi sitoutui

 

Mihin Suomi sitoutui, kun nimet pantiin Turkki–paperiin? Koskenniemi: Tämä valtiosopimus ei velvoita luovuttamaan kurdeja

Turkki suostui tiistaina jopa hämmästyttävän epäkonkreettiseen sopimukseen, koska tiesi voivansa jatkaa vaatimuksiaan, arvioi kansainvälisen oikeuden professori. Turkki toisti vaatimuksensa ihmisten luovuttamisesta keskiviikkona.

Turkki riemuitsi saaneensa tavoitteensa läpi tiistaina. Kuitenkaan esimerkiksi kurdien luovuttamisen tai terrorismilainsäädännön suhteen ei Suomelle tullut mitään uusia velvoitteita. Turkin, Suomen ja Ruotsin presidentit ja ulkoministerit sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg poseerasivat kuvaan huippukokouksessa Madridissa. Kuva: Nato

Suomen Nato-jäsenyysprosessi liikahti tiistaina merkittävästi eteenpäin, kun Turkki ilmoitti tiukoiksi kuvailtujen neuvottelujen jälkeen tukevansa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Sovun sinetiksi kolmen maan valtiojohto, kuten Suomen ja Turkin presidentit sekä maiden ulkoministerit allekirjoittivat niin sanotun kolmenvälisen yhteisymmärrysasiakirjan(siirryt toiseen palveluun), memorandumin.

Asiakirja hätkähdytti, sillä siinä liikutaan täsmälleen samoissa kiistanalaisissa ihmisoikeuksiin ja terroristien luovuttamiseen ja terrorismin torjuntaan liittyvissä vaatimuksissa, joiden takia Turkki on jumittanut toukokuusta asti Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessia.

Siinä esimerkiksi sovitaan, että Suomi ja Ruotsi perustavat Turkin kanssa "tarpeelliset kahdenväliset rakenteet, joiden tarkoitus on helpottaa terroristiepäiltyjen luovuttamista" Euroopan luovutussopimusten mukaisesti.

Asiakirjassa sitoudutaan asettamaan virkamiehistä koostuva ryhmä tai komitea, joka pohtii palauttamisen tavoitteiden käytännön toteuttamista.

Turkin media tulkitsi asiakirjaa kärjekkäästi niin, että Suomi ja Ruotsi lupautuisivat valmistelemaan konkreettisia toimia terroristien luovuttamiseksi.

Se tulkitsi myös, että maat suostuivat muuttamaan terrorismilainsäädäntöään.

Mihin Suomi tosiasiallisesti sitoutui kurdien suhteen?

Heti perään keskiviikkona Turkki toistikin vaatimuksensa 33 ihmisen luovuttamisesta Ruotsista ja Suomesta.

Paniko Suomen valtiojohto nimensä paperiin, joka sitoo Suomea luovuttamaan Turkin vaatimia henkilöitä Turkkiin?

Ei pannut, vastaa Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori emeritus Martti Koskenniemi.

– Tämä sopimus ei velvoita Suomea tai Ruotsia luovuttamaan näitä 33 henkilöä, Koskenniemi tiivistää.

Näin katsoo myös vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopolittisesta instituutista.

– Se ei voi sitoa. Suomi on oikeusvaltio ja sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin luovutusten osalta, eikä oikeastaan voi niistä joustaa, Pesu sanoo.

Asiakirjassa erikseen sanotaan, että luovutukset tehdään Euroopan luovutussopimusten mukaisesti, kuten ennenkin.

Yhtä lailla luovuttamista pohdittaessa huomioon tulee ottaa esimeriksi pakolaissopimuksen ehdot, joista yksi on esimerkiksi se, että ihmisiä ei luovuteta valtioihin, joissa on riski että joutuvat kidutetuiksi tai epäinhimillisen kohtelun alaisiksi.

Velvoitteisiin ei siis tullut kansainvälisten säädösten tasolla mitään lisää, Koskenniemi summaa.

Turkin rajuhko tulkinta siitä, että Suomi olisi muuttamassa terrorismilainsäädäntöään voi Matti Pesun mukaan liittyä jo tehtyihin uudistuksiin.

– Suomella ja käsittääkseni myös Ruotsilla on ollut kansallisia ja itsenäisiä terrorismilainsäädäntöprosesseja, joita kätevästi ja tarkoitushakuisesti yhdistettiin tässä.

Presidentti Sauli Niinistö korosti tiistaina asiakirjan allekirjoittamisen jälkeen, ettei sen noudattaminen edellytä Suomelta lakimuutoksia.

Vielä pitäisi jaksaa neuvotella, siihen sopimus velvoittaa

Tunnetasolla asiakirjassa kuitenkin sitouduttiin tukemaan Turkkia entistä vahvemmin terrorismin torjumisessa. Suomi muun muassa tuomitsee terrorismin ja sitoutuu osoittamaan Turkille täyttä tukea ja solidaarisuutta.

Tämä on poliittisen paineen kasvattamista.

– Siksi se velvoittaa Suomen ja Ruotsin keskustelemaan näiden henkilöiden osalta luovuttamiskysymyksestä vielä kerran ja mahdollisesti jälleen kerran katsomaan, toteutuvatko Euroopan luovuttamista koskevan sopimuksen kysymykset heidän kohdallaan, Koskenniemi lisää.

Suomi ei ole viime vuosina suostunut Turkin vaatimuksiin luovuttaa ihmisiä, joita Turkki on pitänyt aseellisten terroristijärjestöjen jäseninä. Kaksi Turkin tänä vuonna jättämää luovutuspyyntöä on oikeusministeriön mukaan tällä hetkellä ratkaisematta.

Turkki hämmästytti

Kokonaisuudessaan Koskenniemi kuvailee sopimusta hämmästyttävän yleisluontoiseksi ja epäkonkreettiseksi.

– Hämmästyin että Turkki on suostunut näin yleisluontoiseen periaatemuotoiluun. Uskon, että Turkki on suostunut sen takia, että se tietää, että keskustelu ei tähän lopu.

Koska Suomen ja Ruotsin jäsenyys riippuu siitä, ratifioiko Turkki niiden Nato-jäsenyyden, Turkki voi esittää halutessaan tiistaina tehdyn sopimuksen pohjalta uusia, täsmällisempiä vaatimuksia.

Turkki testaa nyt sitä, missä raja kulkee ja mitä ylevät määreet, kuten solidaarisuus, tuki tai tuomiot käytännössä tarkoittavat.

– Testaaminen alkoi saman tien, eikä ole epäilystä ettei se jatkuisi, Koskenniemi kuvailee kansainvälisten neuvottelujen ja diplomatian keinovalikoimaa.

– Toivotaan, että nämä olisivat enemmän kotiyleisölle suunnattuja viestejä, mutta ei voi sulkea pois mahdollisuutta että Turkki edelleen kriisiyttää tilannetta, Matti Pesu sanoo.

Paperi on sitova valtiosopimus

Vaikka memorandumin tarkka käännös on lähempänä muistiota tai asiakirjaa kuin sopimusta, kansainvälis-oikeudellisesti sitä voidaan pitää Koskenniemen mukaan valtiosopimuksena.

Koskenniemi viittaa siihen, että presidentillä ja ulkoministerillä on kansainvälisessä oikeudessa aseman tuoma valtuus tehdä valtiota sitovia sopimuksia riippumatta siitä, edetäänkö valtioiden sisäisten voimaansaattamismenettelyiden mukaisesti.

Samalla se tekee asiakirjoista muodollisesti valtioiden välisiä sopimuksia.

– On aika on harvinaista että tällä tasolla tehdään sopimuksia, ja se on kansainvälisoikeudellisesti vahva instrumentti. Siinä mielessä kehotan ottamaan sen vakavasti.

TAKAISIN

sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

27.06.22 Ma Venäjä on jättänyt ensimmäistä kertaa

 Venäjän 100 miljoonan euron maksuerälle myönnetty kuukauden armonaika kului umpeen sunnuntaina.

Christophe Gateau
© Toimittanut Uusi SuomiChristophe Gateau

Venäjä on jättänyt ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen ulkomaanvelkaansa maksamatta, mikä käytännössä johtaa Venäjän katsomiseen maksukyvyttömäksi. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg .

Toukokuun 27. päivä erääntyneiden kahden eurobondin korkoerille myönnetty armonaika päättyi sunnuntaina. Venäjän maksuvaikeuksien taustalla ovat länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet, joilla Venäjä on pyritty sulkemaan ulos kansainvälisestä rahoitusjärjestelmästä.

Bloombergin mukaan Venäjä väittää siirtäneensä varat maksuja välittävälle Euroclearille , mutta rahojen jääneen jumiin. BBC kertoo, ettei Euroclear ole kertonut, onko maksu estetty, mutta maksunvälittäjä kertoi noudattavansa kaikkia pakotteita.

Korkoerän laiminlyöntiä on pidetty väistämättömänä, sillä Yhdysvallat esti 25. toukokuuta Venäjää käyttämästä jäädyttämiään varoja velkojen maksuun. Venäjä ilmoitti myöhemmin maksavansa velkansa ruplilla siitä huolimatta, että velkasopimukset velvoittavat pääosin maata maksamaan dollareilla tai euroilla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä ilmoitti maksaneensa viime viikolla muita korkoeriä ruplissa välttääkseen maksukyvyttömyyden.

Pakotteista huolimatta Venäjä on kertonut haluavansa maksaa velkansa ajallaan, sillä maksukyvyttömyyden on katsottu olevan isku maan arvovallalle. Bloomberg kertoo Venäjän talousministerin kommentoineen koko tilanteen olevan farssi.

Vaikka Venäjä ajautui laiminlyömään maksunsa, se ei kuitenkaan ole käytännössä maksukyvytön, sillä maalla olisi sekä maksuhalua että runsaasti varoja maksuihin. Venäjä on kertonut länsimaiden pyrkivän ajamaan maan keinotekoiseen maksukyvyttömyyteen.

Kansainväliset luottoluokituslaitokset eivät tällä hetkellä käsittele Venäjän tilannetta, joten velkojien on itse todettava maksukyvyttömyys. Käytännössä maksukyvyttömyys ei välttämättä vaikuttaisi Venäjään merkittävästi, sillä se on jo hyvin pitkälti suljettu kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta, eikä maalla ole akuuttia tarvetta lainata rahaa sen korkeiden öljy- ja kaasutulojen ansiosta.

Edellisen kerran Venäjä oli maksukyvyttömyyden partaalla Boris Jeltsinin presidenttikaudella vuonna 1998, ja ainoan kerran historiassaan se ajautui maksukyvyttömäksi vuonna 1918.

TAKAISIN

lauantai 25. kesäkuuta 2022

26.06.22 Su Oslon joukkoampumisesta epäillyn

 

Oslon joukkoampumisesta epäillyn asianajaja olettaa asiakkaansa joutuvan mielentilatutkimukseen

Oslon joukkoampumisesta epäillyn miehen asianajaja John Christian Elden sanoo olettavansa, että hänen asiakkaansa joutuu oikeuden määräämään mielentilatutkimukseen.

Epäilty on toistaiseksi kieltäytynyt osallistumasta kuulusteluihin.

Homobaarin lähellä Oslon keskustassa perjantaina ja lauantain välisenä yönä tapahtuneessa ampumisessa kuoli kaksi ihmistä ja 21 haavoittui.



Norjan suojelupoliisille tuttua 42-vuotiasta miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä ja terroriteoista. Maan suojelupoliisi PST kertoi lauantain tiedotustilaisuudessaan, että epäillyllä on ollut mielenterveyteen liittyviä haasteita.

Pride-kulkue peruttiin, osa marssi silti

Ampuminen tapahtui baarikadulla lähellä suosittua London Pub -homobaaria. Tapahtuneen jälkeen Norjassa nostettiin terrorismin uhkatasoa.

Oslossa on tällä viikolla vietetty pride-viikkoa, mutta Oslon Pride ilmoitti varhain aamulla, että lauantaille suunniteltu pride-paraati on peruttu. Järjestäjät kertoivat tehneensä päätöksen saatuaan "selkeät" ohjeet poliisilta.



Oslon pormestari Raymond Johansen sanoi myöhemmin, että pandemian vuoksi ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen järjestettäväksi aiottu pride-kulkue järjestetään myöhemmin.

Vaikka virallinen pride-kulkue peruttiin, kokoontuivat tuhannet ihmiset spontaanisti marssiakseen Norjan pääkaupungin halki poliisin ohjeistuksesta huolimatta.

– Me olemme täällä, olemme queer, emmekä katoa mihinkään, marssijat huusivat.

– Mielestäni on fantastista, että tämä kulkue järjestyi. Muutoin hän olisi voittanut, silminnähden poissa tolaltaan ollut osallistuja kertoi AFP:lle.

Päivän aikana moni ihminen kävi laskemassa sateenkaarilippuja ja kukkia turmapaikan lähistölle. Muun muassa silminnähden itkua pidätellyt Norjan kruununprinsessa Mette-Marit vieraili tapahtumapaikalla, kuten myös maan pääministeri Jonas Gahr Störe. Varsinainen turmapaikka oli yhä poliisin eristämä.

– Se mies joka teki tämän yritti repiä meidät erilleen, sanoi paikalle tullut Thomas Kristiansen.



– Mutta uskon tämän tuovan meitä lähemmäs toisiamme, kun seisomme yhdessä kohtaamassa tätä.

Ampuja saatiin nopeasti kiinni

Poliisin mukaan se sai ensimmäiset ilmoitukset tapahtuneesta kello 1:14 paikallista aikaa ja poliisi pidätti epäillyn tekijän vain viisi minuuttia myöhemmin, kello 1:19. Poliisin mukaan avuksi oli sivustakatsojien sankarillinen osallistuminen.

Twitter-tilillään Oslon poliisi kertoo, että tilanne määriteltiin niin kutsutuksi plivo-hälytykseksi eli jatkuvasti henkeä uhkaavaksi tilanteeksi.

Lauantain tiedotustilaisuudessa Norjan suojelupoliisi PST kertoi, että mielenterveyteen liittyvien haasteiden lisäksi epäillyllä on kytköksiä ääri-islamistiseen verkostoon. PST on ollut tietoinen epäillystä vuodesta 2015 ja tämän kanssa oli keskusteltu kuukausi sitten. Keskustelun syy oli PST:n mukaan se, että mies oli osoittanut kiinnostusta merkintöihin ja ilmauksiin, joita voi pitää islamia loukkaavina.



– Tässä keskustelussa ei nähty, että miehellä olisi väkivaltaisia aikomuksia, mutta PST on tietoinen, että epäillyllä on ollut haasteita, jotka liittyvät mielenterveyteen, suojelupoliisin virkaatekevä johtaja Roger Berg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Norjalaisen VG-lehden mukaan joukkoampumisesta epäilty 42-vuotias mies on aiemmin tuomittu törkeästä pahoinpitelystä ja huumausaineiden hallussapidosta.

VG:n haastattelema Berg sanoo, että keskustelussa epäillyn kanssa arvioitiin väkivallan aikomusta.

– Siinä mielessä voidaan jälkikäteen sanoa, että olemme saattaneet tehdä virheen.

VG:n haastattelussa Berg myös viittaa huhtikuussa tapahtuneeseen koraanin polttamiseen syynä pyytää joukkoampumisesta epäilty mies keskusteluihin.

Epäilty on Norjan kansalainen ja asunut Oslossa.

TAKAISIN