Naegleria fowleri on pirullinen yksisoluinen organismi, joka tunkeutuu ihmisen aivoihin ja alkaa syödä niitä. Lähes kaikki ameeban saaneet kuolevat.

Tähän saakka se on piinannut ihmisiä Yhdysvaltojen eteläisemmissä osissa, mutta ilmastonmuutoksen vuoksi se on levinnyt nopeasti myös pohjoisemmaksi.

”Lisääntyneet N. fowleri -tapaukset pohjoisemmassa ilmastossa ovat yksi monista esimerkeistä siitä, miten ilmastonmuutos uhkaa ihmisten terveyttä. Meidän on koulutettava terveydenhuollon työntekijät huomioimaan tämä uusi uhka”, kirjoitetaan Ohio Journal of Public Health -julkaisussa.



Makeasta vedestä.

 Lähes kaikki tiedossa olevat tartunnat on saatu uidessa järvissä tai joissa.

KUVA: COLORBOX

N. fowleri elää yleensä lämpimissä makeissa vesissä. Se voi muhia myös vesisäiliöissä tai boilereissa, kerrotaan Yhdysvaltojen tautikeskuksen CDC:n sivuilla. Merivedessä tämä ameeba kuolee.

Ameeba pääsee ihmisen aivoihin ja selkäytimeen nenän kautta. Sen sijaan tartuntaa ei voi saada juomalla vettä, jossa ameeboja on. Se ei myöskään leviä ihmisestä toiseen.

Infektio, jonka ameeba aiheuttaa on nimeltään naegleriaasi tai pam (engl. primary amebic meningoencephalitis). Se johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan.



Tähän saakka tartunnoista on kerrottu lähinnä USA:n eteläisissä osavaltioissa, Floridassa ja Texasissa. Nyt tartuntoja on havaittu useissa pohjoisemmissa osavaltioissa, muun muassa Minnesotassa, Kansasissa, Indianassa ja Iowassa.

Taudin kulku.

 Näin ameeban kiertokulku etenee.

KUVA: WIKIMEDIA COMMONS

Lääke on olemassa

Ohion terveysviranomaiset kertovat tapauksesta, jossa noin 35-vuotias nainen tuotiin sairaalaan sekavassa tilassa. Hän kärsi vakavasta päänsärystä ja pahoinvoinnista ja oli herkkä valolle.

Aluksi epäiltiin bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta. Naisen aviomies kertoi perheen lomailleen järvellä neljä päivää aikaisemmin. Nainen oli myös laittanut päänsä veden alle.

Laboratoriokokeissa selvisi, että tulehdus ei ollut bakteerin aiheuttama. Kun naisen tila huononi nopeasti, sairaalasta otettiin yhteyttä tautikeskukseen CDC:hen. Koska nainen oli ollut uimassa makeassa vedessä, CDC arveli, että syynä saattaa olla Naegleria fowleri.

Nainen sai CDC:n suosituksesta hoidoksi miltefosiinia. Se tepsi ja kahden viikon kuluttua oireiden alkamisesta hän oli parantunut. Aivot olivat vaurioituneet vain minimaalisesti ja hän pystyi jatkamaan ”laadukasta elämää perheensä kanssa”, kerrotaan Ohion terveysviranomaisten julkaisussa.

Kylpylä kiinni.

 Britanniassa vanha roomalaisten aikoinaan rakentama kylpylä jouduttiin sulkemaan 1978 N. fowlerin takia.

KUVA: WIKIMEDIA COMMONS



Miltefosiini kehitettiin alun perin syöpälääkkeeksi, mutta 2000-luvun alussa sen huomattiin tehoavan Leishmania-suvun alkueliöihin. Sen vaikutusmekanismi ei ole tarkasti tiedossa.

Olennaista terveysviranomaisten mukaan on se, että oikea hoito pystytään aloittamaan ajoissa.

Onneksi tartunta on harvinainen. Vuosina 1962–2021 Yhdysvalloissa havaittiin 154 tartuntaa. Tartunnanan saaneista neljä selviytyi. Tämä tekee tappoprosentiksi noin 97.

Nykyisin miltefosiinin ansiosta ”enää” noin 90 prosenttia ameebapotilaista kuolee. Lääke täytyy ruiskuttaa suoraan sairastuneen ihmisen aivoihin.

Ameebaa on tavattu myös muualla kuin Yhdysvalloissa, esimerkiksi Pakistanissa, mutta Yhdysvalloissa se on yleisin. Australialaisen viranomaislähteen mukaan riittävät ehdot naeglerian esiintymiselle ovat joko veden lämpeneminen kesällä 30 asteeseen, tai sitten ympärivuotinen 25 astetta.

Naegleria fowleri.

 Aivonsyöjäameba elää tavallisesti lämpimässä makeassa vedessä, kuten lammissa, järvissä, joissa ja kuumissa lähteissä.