perjantai 23. huhtikuuta 2021

24.04.21 la Sukellusveneturma

 

Indonesian sukellusveneturma: Toiveet 53 miehistönjäsenen selviämisestä hiipuvat

Balin saaren edustalla kadonneen aluksen happivarastojen uskotaan olevan lopussa.

Sukellusveneonnettomuudet
Päiväämätön handout kuva Indonesia merivoimilta KRI Nanggala-402 sukellusveneestä.
Arkistokuvassa Indonesian laivaston KRI Nanggala-402 sukellusvene, joka katosi keskiviikkona.Indonesian merivoimat

Indonesiassa toiveet kadonneen sukellusveneen miehistön pelastamisesta hiipuvat, sillä aluksen happivarastojen uskotaan olevan lopussa. Moni asiantuntija arvelee lisäksi, ettei 44-vuotias alus kestä vedenpainetta, jos se on vajonnut liian syvälle.

Lukuisat maan armeijan yksiköt ovat etsineet laivaston KRI Nanggala-402 sukellusvenettä keskiviikosta lähtien. Balin saaren edustalla kadonneella aluksella oli 53 miehistön jäsentä.

Aluksen katoamisalueella havaittiin öljyvana, joka saattaa merkitä sitä, että sukellusveneen polttoainetankki olisi vaurioitunut.

Kuvassa sukellusveneen katoamisalueella havaittu öljyläikkä, joka voi viitata siihen, että aluksen polttoainetankki vaurioitui.
Kuvassa sukellusveneen katoamisalueella havaittu öljyläikkä, joka voi viitata siihen, että aluksen polttoainetankki vaurioitui. Eric Ireng/ EPA

Laivaston esikuntapäällikkö puolestaan kertoi eilen, että 50-100 metrin syvyydessä oli havaittu tunnistamaton kohde, jolla on korkea magneettikenttä.

Indonesian laivaston tiedottaja sanoi aikaisemmin, että alus kestää painetta syvimmillään noin 500 metriä merenpinnan alla. Merenpohja on syvimmillään jopa 1500 metriä Balin saaren edustalla.

Sukellusveneen etsinnöissä on mukana Yhdysvaltojen, Australian, Singaporen ja Malesian aluksia.

KRI Nanggala-402 oli suorittamassa torpedoharjoitusta keskiviikkona, kun yhteys siihen katkesi.

Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Viime viikolla kadonneen argentiinalaisen sukellusveneen etsinnöissä aika on loppumassa kesken.

Sukellusveneet
Sukellusvene San Juan.
Argentiinan laivasto / EPA

Argentiinalainen ARA San Juan -sukellusvene on ollut kadoksissa viime keskiviikosta lähtien. Argentiinan laivaston mukaan etsintöjä jatketaan, kunnes alus löytyy.

Etsintöjä on vaikeuttanut myrskyinen sää, joka nostatti alueella jopa kuusimetrisiä aaltoja. Nyt kun myrsky on rauhoittumassa, on kasvanut huoli, että aluksessa ei riitä happi enää pitkään

1. Miten pitkään miehistö selviää?

ARA San Juan -sukellusvene on rakennettu Länsi-Saksassa vuonna 1985. Vuonna 2004 se korjattiin perusteellisesti. Tuolloin muun muassa sen moottorit ja akut vaihdettiin.

Kuinka kauan miehistö säilyy hengissä, riippuu siitä, onko alus ollut upoksissa koko ajan vai onko se pystynyt välillä nousemaan pintaan. Argentiinan laivaston mukaan happi riittäisi vain seitsemäksi päiväksi, jos alus on upoksissa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan happi voisi riittää jopa kymmeneksi päiväksi, jos alus on vahingoittumaton.

Hapen vähentyessä miehistö pyrkii säästämään sitä muun muassa hidastamalla hengitysrytmiään. Britannian yleisradioyhtiön haastattelema sukellusveneasiantuntija Robert Farley(siirryt toiseen palveluun) sanoo, että sen oppiminen on vaikeaa.

– Todennäköisesti heitä kehotetaan välttämään liikkumista ja puhumista, jotta happea säästyy, Farley sanoo.

Hänen mukaansa sukellusveneen henkilöstö on hyvin koulutettua ja kurinalaista, mutta kylmyys ja kosteus tekevät olosuhteista vaikeita.

2. Miksi sukellusveneen löytäminen on niin vaikeaa?

Sukellusveneet on suunniteltu niin, että niiden löytäminen on vaikeaa. Niitä käytetään paljon salaisissa tarkkailuoperaatioissa, joissa on tärkeää, että niitä ei havaittaisi.

Jos sukellusvene on meren pohjassa, sitä on hyvin vaikea havaita edes kaikuluotaimella. Meren pohjassa sukellusveneen moottorit ovat pysähdyksissä, joten se on äänetön.

Kartta-alue, jossa näkyy sukellusveneen reitti, viimeinen tiedetty sijainti sekä etsintäalueet
Yle Uutisgrafiikka

ARA San Juan -sukellusvene katosi 15. marraskuuta, kun se oli matkalla Argentiinan eteläkärjessä sijaitsevasta Ushuaian satamasta Mar del Platan tukikohtaan. Sen viimeinen tiedetty sijainti oli San Jorgen lahden korkeudella runsaan 400 kilometrin päässä Argentiinan rannikolta, kertoo argentiinalainen La Nación-sanomalehti(siirryt toiseen palveluun).

Etsintäalue on laaja merialue, jossa olot ovat olleet erittäin haastavat, sillä tuuli on ollut kovaa ja aallokko voimakasta. Etsintöjä vaikeuttaa myös se, että ei tiedetä, onko alus pinnalla, pinnan alla vai meren pohjassa.

Clarín-sanomalehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan etsinnät on nyt keskitetty pienemmälle alueelle, josta olisi löytynyt jonkinlainen signaali. Argentiinalaislehdistön aiemmat, toiveikkaat uutiset siitä, että etsinnöissä olisi löytynyt aluksen signaaleja, ovat osoittautuneet vääriksi.

3. Keitä sukellusveneessä on?

ARA San Juan -sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä. Aluksen komentaja on Pedro Martín Fernández.

Aluksen miehistössä on 43 miestä ja yksi nainen, joka on Argentiinan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas. 35-vuotias Eliana María Krawczyk on kotoisin sisämaasta, mutta halusi intohimoisesti sukellusveneeseen. Tästä voit lukea Helsingin Sanomien jutun hänestä(siirryt toiseen palveluun).

Muu miehistö on eri-ikäisiä, ja heillä on eripituinen kokemus miehistön jäseninä. Ara San Juanin konemestari on ollut aluksella jo 11 vuotta.

Huolestuneet omaiset ovat kokoontuneet Mar del Platan laivastotukikohtaan odottamaan uutisia sukulaisistaan.

Grafiikka: Sukellusvene ARA san Juan, kuvassa näkyy sukellusveneen koko sekä miehistön määrä
Yle Uutisgrafiikka

4. Miten etsintöjä tehdään?

Sukellusveneen etsintöihin osallistuu Argentiinan lisäksi yhdeksän maan kalustoa. Etsinnöissä on mukana tuhansia ihmisiä, yli kolmekymmentä alusta, 16 lentokonetta sekä uusinta teknologiaa, kertoo La Nación(siirryt toiseen palveluun).

Etsinnöissä on käyty perusteellisesti läpi sukellusveneen viimeisen sijaintipaikan lähistöllä oleva alue. Britannia on lähettänyt etsintöihin napaseudun tutkimusaluksensa. Yhdysvalloista on puolestaan lentokone ja meripelastusyksiköitä, jotka ovat erikoistuneet vedenalaisiin pelastusoperaatioihin.

Etsintöjä tehdään sekä merellä että ilmasta. Yhdysvaltalainen P-8 Poseidón -lentokone, joka osallistuu etsintöihin, on erikoistunut sukellusveneiden etsintään. Se käyttää magnetometriä löytääkseen merestä suuria, metallisia kohteita.

Etsinnöissä käytetään tutkien ja kaikuluotaimien lisäksi myös pienoissukellusveneitä. Argentiinalaisten lehtien mukaan etsinnät ovat edenneet kriittiseen vaiheeseen, sillä sukellusveneen hapen uskotaan olevan loppumassa.

5. Mitä sukellusveneen katoamisesta tiedetään?

ARA San Juan -sukellusvene raportoi akkujen sähköviasta ennen katoamistaan viime keskiviikkona. Se oli noussut pinnalle ja kertoi komentokeskukseen, että kyse olisi ollut sukellusveneen akkujen oikosulusta.

Sukellusvene määrättiin palaamaan välittömästi Mar del Platan laivastotukikohtaan. Sen jälkeen aluksen kapteeni oli vielä kerran yhteydessä komentokeskukseen ennen kuin yhteys alukseen menetettiin.

BBC:n mukaan(siirryt toiseen palveluun) aluksesta olisi tuolloin kerrottu, että ongelma olisi korjattu riittävästi ja että alus jatkaisi matkaansa kohti Mar del Plataa. Alus ei lähettänyt hätäsignaalia eikä siihen saatu myöhemmin yhteyttä.

Argentiinan laivaston sääntöjen mukaan sukellusveneen pitäisi nousta pinnalle, jos se menettää yhteyden komentokeskukseen. Argentiinan laivaston tiedottajan Enrique Balbin mukaan miehistö on saattanut päättää pitää aluksen sukelluksissa, koska merenkäynti alueella oli tuolloin kovaa.

25.04.21 Su

Indonesiassa Balin lähellä kadonnut sukellusvene löytyi palasina merenpohjasta

Viranomaisten mukaan kaikki sukellusveneessä olleet ovat kuolleet.

Indonesia
Indonesian laivaston lentokoneen miehistö kiikaroi koneen ikkunasta.
Kadonnutta sukellusvenettä etsittiin sekä laivaston aluksin, että lentokonein. Merivalvontakoneen miehistö tarkkailemassa merta etsintäalueella.Eric Ireng / EPA

Indonesian viranomaiset kertoivat sunnuntaina löytäneensä uponneen sukellusveneen hylyn Balin lähellä. Turmassa kuoli 53 miehistön jäsentä.

– Löytyi KRI Nanggala-402 -sukellusveneen osia, vene oli mennyt kolmeen osaan, kertoi laivaston esikuntapäällikkö Yudo Margono.

Etsijät olivat saaneet havaintoja aluksesta 800 metrin syvyydestä sunnuntaiaamuna, jonka jälkeen sukellusvene kävi katsomassa merenpohjaa.

Sukellusvene katosi Balin saaren pohjoispuolella keskiviikkona. Vene oli tekemässä torpedoharjoitusta.

Lauantaina viranomaiset löysivät meren pohjasta esineitä ja aluksen osia 700 metrin syvyydessä.

Syytä uppoamiselle ei tiedetä. Indonesian laivasto on aiemmin kertonut, että sukellusveneessä olisi ollut sähkövika, joka esti suorittamasta pelastustoimenpiteitä merenpinnalle palaamiseksi.

TAKAISIN

perjantai 2. huhtikuuta 2021

03.04.21 Pe Junaturmassa Taiwanissa

 

Ainakin 50 ihmisen kerrotaan kuolleen junaturmassa Taiwanissa – osa vaunuista on jumissa tunnelissa

Onnettomuuden syy saattoi olla raiteille vierinyt kuorma-auto, jonka käsijarru oli liian löysällä.

Rautatieonnettomuudet
Taiwanin junaonnettomuus
Taiwanin junaonnettomuus

Taiwanissa Itä-Aasiassa yli 50 ihmisen uskotaan kuolleen junaturmassa lähellä Hualienin kaupunkia, kertovat paikalliset viranomaiset. Ainakin 72 on loukkaantunut, joista yli 150 on viety sairaalahoitoon.

Kymmenien kerrottiin olevan yhä jumissa vaunuissa.

Juna suistui kiskoilta tunnelissa, jolloin osa vaunuista törmäsi tunnelin seinään. Pääkaupunki Taipeista matkaan lähteneessä junassa oli kahdeksan vaunua ja noin 480 matkustajaa.

Viranomaisten mukaan tunnelissa on sisällä neljä vaunua, joihin pelastajat yrittävät päästä. Viranomaisten mukaan vaunut ovat vahingoittuneet pahasti.

Onnettomuus tapahtui Taiwanin saaren itäisellä rautatiellä noin kello 9.30 aamulla paikallista aikaa.

Onnettomuuden syynä saattoi olla "huonosti pysäköity" kuorma-auto, joka olisi vierinyt junaraiteille, kertoo Taiwanin keskusuutistoimisto.

Viranomaiset tarkensivat myöhemmin arviotaan.

– Kuljettajan epäillään jättäneen käsijarrun liian löysälle, jolloin auto pääsi rullaamaan 20 metriä junaradalle, kertoi Taiwanin valtiollisen rautatieyhtiön varajohtaja Feng Hui-shen.

TAKAISIN